Cypher blogja

Sok minden jár mostanában a fejemben. Gondoltam leírom. Hátha valaki elolvassa...

Friss topikok

  • kedvezményes diák: naná, a pénztárcám üres, sebaj, diákként nehéz az élet! (2011.11.21. 14:11) Egy nyugdíjas tanár félelmei
  • mimindannyian: Te is összekevered a százalékot az abszolút értékkel? (2011.10.27. 17:25) Rogán-adó
  • cypher: @mimindannyian: Igazából nem egészes "saját" találat. Az egyik kollégám küldte körbe az első link... (2011.09.30. 17:50) A független közszolgálati média
  • wmiki: erről az szdsz szótár jut eszembe demokrácia = hatalmon vagyunk diktatúra = ellenzékben vagyunk (2011.09.02. 08:32) Felsőoktatási reform
  • cypher: @pulendrákus: Kedves Pulendrákus! A határon túli magyarokkal szemben nincsenek előítéleteim. Azt... (2011.08.22. 20:46) Szavazati Jog

Linkblog

2011.10.27. 11:09 cypher

Rogán-adó

Címkék: politika fidesz adó rogán

Olvasom, hogy Rogán új adó bevezetését javasolja.

"A javaslat az átmeneti rendelkezések között közli: az egészségbiztosítási járulék, a munkaerő-piaci járulék és a nyugdíjhozzájárulás helyett az új adót kell érteni."

Gyönyörű. A nyugdíjjárulék után az egészségbiztosítási járulékból is adó lesz. Ebben az a nagyon jó, hogy a járulékkal ellentétben az adóért cserébe nem jár SEMMI. Be kell fizetni, de cserébe az államnak nem kell téged szükség esetén egészségügyi ellátásban részesítenie. Zseniális.

Nekem az is nagyon tetszik, hogy:
"A másik javaslata szerint a nyugdíjjárulék alapja legalább a minimálbér, míg az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja a minimálbér másfélszerese legyen." (kiemelés tőlem)

Azt mondjuk nem igazán értem, hogy ha az egészségbiztosítási járulék megszűnik, akkor mi az, aminek az alapja a minimálbér  másfélszerese lesz, de ilyen apróságokon ne akadjunk fenn...

Lehet, hogy a Rogán-adó alapja lesz minimum a minimálbér másfélszerese? Ez tényleg nagyon jó lenne, hiszen ez azt jelentené, hogy a minimálbért keresőkre már 40 % fölötti Rogán-adó vonatkozna.

Már a progresszív adórendszer helyett bevezetett egykulcsos adó is fantasztikus előrelépés volt a társadalmi igazságosság felé, a degresszív adórendszer pedig mégtovább javítja a helyzetet. Mindannyiunk legnagyobb örömére hamarosan kizárólag gazdag emberek élnek majd az országban, mert a szegények éhen döglenek. (Meg is érdemlik a mocskos disznók.)

De szép is a Nemzeti Együttműködés Rendszere.

:((((
   

1 komment · 2 trackback

2011.09.30. 15:51 cypher

A független közszolgálati média

Címkék: sajtó

Van olyan, hogy egy-egy újságíró időnként elmegy az egyik újságtól, rádiótól, vagy tévétől egy másikhoz. Nincs is ezzel semmi gond. Az se feltétlenül probléma, ha esetleg olyan újságírók bukkannak fel a közszolgálati médiumokban, akik korábban valamely párthoz közel álló sajtóorgánumnál keresték kenyerüket. Egy profi újságírónak nyilván képesnek kell lennie saját személyes véleménye és a tények elkülönítésére, és a közszolgálati médiumok esetében elvárható pártatlan tájékoztatás kivitelezésére.

 

Mondom: az önmagában még nem lenne gond, ha egy-egy HírTV-s arc feltűne a közszolgálati médiában. Mármint ha jól és pártatlanul végeznék a dolgukat. De mi van akkor ha az ember belefut két ilyen cikkbe:

 

http://hetivalasz.hu/itthon/masodrendu-allampolgarnak-tekintenek-minket-41845

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/09/29/17/Keserubb_savanyubb_etelek__hozzank_jon_Europa_szemete_.aspx

 

Az egyik cikk mindanyiunk kedvenc jobboldali lapjának internetes verzióján, a másik pedig a "pártatlan" köztévé híradójának honlapján szerepel. A gond csak az, hogy a két írás szóról-szóra megegyezik.

 

Akkor most mi is van azzal a bizonyos "pártatlansággal", meg "függetlenséggel"?

2 komment

2011.08.20. 19:30 cypher

Szent István napi burgonyás kenyér

Épp most ért véget a Híradó az RTL Klubbon. Az augusztus 20. ünnepségekről szóló tudósításban az egyik pék nagyon lelkesen nyilatkozott a Szent István napi kenyérről. Elmondta például, hogy ezt most ugyanúgy burgonáyval készíették el, mint hajdanán őseink.

 

Ez nagyon szép dolog. A hagyományokat ápolni kell. Egy olyan hagyományt meg végkép nem szabad hagyni feledésbe merülni, ami egyértelműen bizonyítja, hogy őseink már Amerika felfedezése előtt is termeszettek burgonyát. Európában mindenki másnak meg kellett várnia, amíg Kolumbusz felfedezi az újvilágot, hogy így ők is hozzájuthassanak ehhez az ott őshonos növényhez. Őseink viszont nem foglalkoztak olyan apróságokkal, hogy Szent István korában ezen a kontinensen még nem volt krumpli. Ők akkor is azzal készítették a kenyeret.

 

Ez egy olyan dolog, amire méltán lehetünk büszkék.

 

:)

2 komment

2011.08.03. 11:33 cypher

Felsőoktatási reform

Címkék: oktatás politika fidesz

A legújabb tervezet szerint 36 milliárdot vonnak ki a felsőoktatásból. Megszűnik az egyetemek autonómiája és a "Fidesz-közeli" cégek közvetlenül, törvényi erővel tehetik rá a kezüket az összes kollégiumra és menzára.

 

Mindez persze egyáltalán nem meglepő. A felsőoktatás nemzeti ügyünk. Ezért is fordít rá különös figyelmet a Kormány. És persze tudjuk, hogy a Kormány figyelme manapság mit jelent… (Ismeritek az új magyar árkot: „Segítsen rajtad a Fidesz-kormány!”)

 

A kedvenc mondatom a hírből viszont egyértelműen a következő:

"a felsőoktatásnak – küldetésének megfelelően – olyan kiművelt, elkötelezett, felelős gondolkodású értelmiséget, nemzeti középosztályt kell nevelnie, amely tudásával a nemzet szellemi és gazdasági fejlődését segíti elő"

 

A Fidesz-magyar szótár alapján:

küldetés = amit a Kormány parancsba ad

kiművelt = agymosott (nem csak politikai, de kulturális értelemben is: József Attilát a kezébe nem venne, kizárólag Wass Albertet olvas)

elkötelezett = agymosott (elkötelezett a Fidesz iránt)

felelős gondolkodású = agymosott (a Nemzeti Együttműködés rendszerében a "gondolkodás" már önmagában elég felelőtlen dolognak számít…)

értelmiség = pl. Deutsch Tomi

nemzeti középosztály = Fidesz szavazó

tudás = tudja, hogy ne pattogjon, mert különben baj lesz...

nemzet = a Fidesz szavazók

szellemi fejlődés = agymosás

gazdasági fejlődés = a Fidesz vezetőinek gazdasági fejlődése

 

Remélem így már mindenki érti...

2 komment

2011.06.06. 16:12 cypher

A fukushimai katasztrófa első áldozatai

Címkék: zöld környezetszennyezés nukleáris energia

Azt hiszem, az előzményeket mindenki ismeri: a március 11-ei földrengés által keltett cunami a mellett, hogy több tízezer ember életét követelte, erősen megrongálta a fukushiamai atomerőművet is. A meghibásodások következtében több reaktorban is megolvadtak a fűtőelemek, károsodtak a pihentető-medencében tárolt használt fűtőelemek, robbanások történtek és jelentős mennyiségben jutottak ki a környezetbe radioaktív jód és cézium izotópok. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a balesetnek a legsúlyosabb, hetes besorolást adta.

 

Meg kell azonban jegyezni, hogy a cunamival ellentétben a nukleáris balesetnek eddig nem voltak áldozatai. (Az a két munkás, aki az erőműben életét vesztette, fizikai sérüléseket szenvedett. Gyakorlatilag elvéreztek…) Senki nem halt meg a sugárzás következtében. A csernobili katasztrófával ellentétben itt a környék lakosságát idejében sikerült evakuálni, így nem kaptak komolyabb dózist. Az tény, hogy az erőmű dolgozói és a mentésben résztvevők az általánosan elfogadott határértékeknél jóval nagyobb dózisokat kaptak/kapnak, de (megintcsak csernobillal ellentétben) közülük sem halt meg senki akut sugárbetegségben. Azok esetében, akik megkapták a (megemelt) maximálisan megengedett 200 mSv-es dózist, nagyjából 1 százalékponttal nőtt az esélye annak, hogy néhány évvel később rákot kapnak. (Érdekes, és szomorú dolog, hogy a médiában sokkal nagyobb figyelmet kapott a nukleáris baleset, mint a több tízezer áldozatot követelő cunami.)

 

Az első áldozatokról szóló hírek nem Japánból, hanem Európából érkeztek. A német kormány úgy döntött, hogy a katasztrófára való tekintettel 2022-ig bezárják az ÖSSZES németországi atomerőművet, és többet nem is építenek ilyeneket. E helyett a megújuló energiák részarányát 17-ről 35 százalékra növelik (ez örvendetes), a maradékot pedig fosszilis tüzelőanyagokat égető erőművekkel állítják elő (ez már nem annyira).

155 komment

2011.05.14. 20:13 cypher

Egy nyugdíjas tanár félelmei

Címkék: politika fidesz nyugdíj

Édesanyám középiskolai tanár volt. Másfél éve, 59 évesen ment nyugdíjba. Elsősorban azért, mert már akkor is mindenféle változást emlegettek. Attól félt, ha nem megy el nyugdíjba az első adandó alkalommal, amikor tud, megváltoztatják a szabályok, és évekig nem mehet el, vagy csak sokkal rosszabb feltételekkel, mint akkor. Ezért döntött úgy, hogy otthagyja a biztos állását és inkább nyugdíjas lesz.

 

Most retteg. Lázár és Balsai képviselők ugyanis tegnap benyújtottak a parlamentnek egy javaslatot, mely szerint azoktól a nyugdíjasoktól, akik még nem töltötték be a 62. életévüket, elvehetik a nyugdíjukat. Édesanyám állását azóta viszont betöltötték. Különben is: melyik épeszű iskolaigazgató venne fel egy hatvan éves tanárt, akinek másfél éve van a (jelenleg érvényes) nyugdíjkorhatárig? Nyilván egyik sem.

 

Ha a parlament elfogadja ezt az elmebeteg javaslatot, akkor anyukámból (életében először) munkanélküli lesz. Pártunk és kormányunk azonban a munkanélküli segély időtartamát is három hónapra csökkentette. Ez azt jelenti, hogy több mint egy éven át egy fillért sem fog kapni! Mióta tegnap este a hírekben hallotta ezt az őrültséget, folyamatosan ezen rágódik.

 

A kommunizmus legszörnyűbb napjaiban estek meg olyan dolgok, hogy tekintélyes egyetemi professzorokat és más „naplopó” értelmiségieket „átneveltek” gyári munkásnak. Mert a kommunizmus építéséhez kellett a sok dolgos kéz. Úgy látszik, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében is meg fogjuk élni, hogy az utcákat majd munkanélküli (helyesebben: „a nyugdíjból a munka világába visszaterelt”) idős tanárok fogják söprögetni. Igazán szívmelengető pillanat lesz, mikor a fiatalok után egykori osztályfőnökük szedegeti majd fel az eldobált csikkeket. :(

13 komment

2011.04.27. 15:28 cypher

Alkotmány utánvéttel

Címkék: politika fidesz adó alkotmány

Pár évvel ezelőtt volt szokása egyes csomagküldő szolgálatoknak, hogy kéretlenül is kipostáztak bizonyos termékeket gyanútlan embereknek utánvéttel. Volt aki át is vette a csomagot és leperkálta annak borsos árát. Ha valaki nem vette át, akkor egyszerűen postázták a csomagot egy másik címre, míg valaki ki nem fizette a kért árat.

 

Elég alamuszi módszer volt.

 

Kicsit ilyen érzésem van Lázár János bejelentésével kapcsolatban is: mindenkinek postázni fogják az új alkotmányt, függetlenül attól, hogy érdekli-e vagy sem. Az egyetlen különbség az, hogy a csomagküldő szolgálatokkal ellentétben itt nem mondhatom azt, hogy én ilyet nem rendeltem. Ennek a kéretlen küldemények az árát ugyanis már levonták a jövedelmemből személyi jövedelemadó címen...

1 komment · 1 trackback

2011.03.15. 04:21 cypher

Boldog március 15-ét

Címkék: zöld környezetszennyezés nukleáris energia

Március 15-én helyi idő szerint 6:10-kor robbanás történt a Fukushima I atomerőmű kettes blokkjában is. Az előző két robbanástól eltérően úgy tűnik, hogy ez a konténmenten belül történt, és meg is rongálta azt. Egyes hírek szerint maga a reaktortartály is megsérült. A sugárzás szintje is megemelkedett, így állítólag megkezdték a munkások evakuálását is az erőműből.

 

Ha ez tényleg így van, akkor most lehet kezdeni izgulni. Ezek ugyanis második generációs reaktorok. Ezeknél még szó sincs passzív biztonságról. A zónaolvadás elkerüléséhez aktív beavatkozásokra van szükség, ami pedig nem igazán megy a helyszínen tartózkodó munkások nélkül. Hacsak nincs köztük néhány kamikaze hajlamú dolgozó, aki hajlandó ott maradni, akkor (a korábbiakkal ellentétben) most már tényleg jó esély van egy nagyobb mértékű zónaolvadásra, és arra, amit a legutóbbi posztomban a legrosszabb forgatókönyvként leírtam.

 

:(

 

Úgy tűnik, hogy március 15. nem csak nekünk lesz emlékezetes dátum.

Szólj hozzá!

2011.03.12. 07:21 cypher

Japán Csernobil?

Címkék: zöld környezetszennyezés greenpeace fizika nukleáris energia

A földrengés után problémák támadtak több japán atomreaktorral is. A sajtóban számos (egymásnak gyakran ellentmondó) hír is megjelent arról, hogy mi is történik, és mi történhet majd ezután. A témában már a Greenpeace is megszólalt, újból felhívva a figyelmet a nukleáris energia veszélyeire. Igazuk van? Itt az új Csernobil?

3 komment

2011.03.09. 21:23 cypher

Magyar vagyok?

Címkék: politika fidesz alkotmány

Nyilvánosságra került a Fidesz alkotmány-tervezete. Ennek rögtön a második bekezdése azt mondja, hogy:

"Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét."

Mindezt a "magyar nemzet tagjai" nevében írja. Akkor én most ateistaként már nem is számítok a magyar nemzet tagjának? Kiírtam magam a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből? És mi a helyzet a muszlimokkal? Vagy a buddhistákkal? A zsidókat már fel se vetem. Jobboldali honfitársaink egy részének szemében a "magukfajták" már eddig sem számítottak magyarnak.

Ja! És a hitet "összetartozásunk alapvető értékei" közé sorolja. Mi van akkor, ha én ebben nem hiszek? Akkor már nem is vagyok magyar?

Kár. :(

Szólj hozzá!

2011.02.22. 19:06 cypher

Jajj a feministáknak!

Címkék: politika fidesz alkotmány

A készülő új alkotmányba két érdekes dolog is bekerülhet. Egyrészt azt mondják, hogy a magzatot már a fogantatástól embernek kell tekinteni, másrészt pedig a gyerekek után is járhat majd szavazati jog. A kettőből logikusan adódik egy további lépés: a magzatok után is járjon szavazati jog!

Sőt, ha már eddig eljutottunk, ne álljunk meg itt! Járjon szavazati jog a petesejtek és a hímivarsejtek után is! Figyelembe véve a férfiak és a nők által termelt ivarsejtek számát, ez az intézkedés még a gyerekek szavazati jogánál is komolyabb társadalmi változásokhoz vezethetne.

A parlamenti képviselők ivararánya alapján jó esélyt látok a javaslat elfogadására.  

A feministák meg csak fogják be a szájukat! Aki kritizálni merészel, az kiírja magát a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből, és akkor aztán lesz nemulass!

;) 

5 komment

2011.01.27. 17:35 cypher

Oszthatatlan-e az atom?

Címkék: tudomány fizika áltudomány

 

Egy wmiki nevű jóemberrel (?) sokat szoktam vitatkozni egy másik blogon. wmiki kétségbe vonja a legalapvetőbb tudományos elméleteket is. A legfontosabb érve az, hogy a tudomány nem tévedhetetlen: az új eredmények miatt számos esetben kellett már korrigálni a korábbi elméleteket, így (szerinte) a mostani elméletek is nyilván hibásak, és nem többek „hittételeknél”.

 

Sajnos nagyon sok ember van, aki wmikihez hasonlóan a tudósok helyett az Egely féle imposztoroknak hisz. Annak ellenére, hogy napjainkban már nem a geocentrikus világkép híveit kell arról győzködni, hogy nincs igazuk, bőven akadnak még tévhitek. Ijesztően sokan hiszik, hogy a Föld kevesebb, mint 10000 éves, és a tudomány téved az evolúcióval kapcsolatban. Másoknak az a téveszméje, hogy a perpetuum mobile igenis lehetséges.

 

36 komment

2011.01.19. 18:24 cypher

Szavazati Jog

Címkék: politika választás fidesz határon túli magyarok

A médiatörvény körüli nagy felhajtás közepette senki nem beszél a Fidesz kormány azon tervéről, hogy szavazati jogot akarnak adni a határon túli magyaroknak. Annak idején, a kormányváltás után, mikor elfogadták a kettős állampolgárságról szóló törvényt, még azzal intették le a bírálóikat, hogy ez nem jelent választójogot. Most viszont Kövér László már egyértelműen erről beszélt.


Szeretném megkérdezni, hogy mégis mi köze van egy szlovákiai vagy kárpátaljai magyarnak a magyarországi választásokhoz? Nem itt él. Nem itt fizet adót. A megválasztandó új parlament/kormány intézkedéseinek döntő többsége nem rá vonatkozik, hanem az itt élőkre. Mégis milyen alapon szól bele? Milyen jogon? Csak azért mert tud magyarul? Mert ezt leszámítva más kapcsolat nem igazán van. Legalábbis szerintem. Vagy tévedek?

2 komment

2010.12.21. 21:28 cypher

Kockázatok és mellékhatások

Címkék: politika fidesz

Kopits György leváltását az egészségügyi törvény módosításával teszi lehetővé a Fidesz. Ez persze tökéletesen logikus. A Fideszt bírálni nem egészséges dolog (márpedig Kopits pont ezt tette), vagyis a leváltásáról szóló rendelkezés hol is lehetne jobb helyen, mint az egészségügyi törvényben?

Én mindenesetre az egészségügyi dolgozók helyében alaposan végigolvasnám a Kölségvetési Tanácsról szóló törvényt, hátha abban meg őróluk ír valami érdekeset Pártunk és Kormányunk. (Miért is ne? Végülis a költségvetés fizeti őket. Az meg ugye a Költségvetési Tanács hatásköre...)

Hasonló logika alapján javaslom, hogy a vasutasok nézzék át a médiatörvényt, az újságírók pedig a költségvetésnek azt a részét, ami a MÁV-nak juttatandó állami támogatást taglalja. Fontos, hogy az egyéni vállalkozók ne mulasszák el áttanulmányozni a sztrájk-törvény módosításait, a nehézipari munkások pedig a jövő évi mezőgazdasági támogatásokat.

Én pl. nem vagyok alkotmánybíró, ezért úgy érzem, hogy itt az idelye részletesen is átolvasnom az alkotmánybíróság jogkörének szűkítésével kapcsolatos jogszabályokat. Biztos lesz bennük valami rólam...

Szólj hozzá!

2010.11.26. 15:43 cypher

24 százalékos adóemelés

Címkék: politika fidesz nyugdíj adó

A hírek szerint a kormány a munkáltató által fizetendő 24 százalékos nyugdíjjárulékot átkereszteli nyugdíjadóra. Ez a látszattal ellentétben nem csak elnevezés kérdése. A járulékért cserébe a polgár jogosultságot szerez valamilyen szolgáltatásra. (Ebben az esetben az állami nyugdíjra.) Az adóért cserébe viszont nem jár semmi.

Vagyis nem csak a név változik: nem arról van szó, hogy ugyanazt a dolgot mostantól máshogy hívják. Ez egy ÚJ ADÓ. Ráadásul nem is kicsi. A bruttó bér 24 százaléka.

Ennyit az adócsökkentési igéretekről...

Szólj hozzá!

2010.11.26. 07:50 cypher

Varga Mihály és a negatív szenzációk

Címkék: politika sajtó fidesz nyugdíj

Varga Mihály szerint a világsajtóban Magyarország kikerült a negatív szenzációk közül. Mindezt pont akkor sikerült nyilatkoznia, mikor a Bloomberg Argentínához hasonlítja hazánkat, amikor a külföldi elemzők egyöntetűen arra figyelmeztetnek, hogy a megtakarítások felélése hosszabb távon kiszolgáltatottá teszi hazánkat, és vezsélyezeti a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát. Ugyanezen a napon szólította fel a Guardian az Európai Bizottságot, hogy most már tényleg hallassa a hangját a magyarországi eseményekkel kapcsolatban.

Nem tudom eldönteni, hogy ez vicces, vagy siralmas.

Na ja: sírva mulat a magyar...

Szólj hozzá!

2010.11.26. 07:35 cypher

Amiről nem beszélünk...

Címkék: politika sajtó fidesz nyugdíj

Ma reggel megnéztem a Magyar Nemzet honlapját,mert kíváncsi voltam, hogy Fideszes felebarátaink mégis hogyan vélekednek a tervezett nyugdíjpénztár-államosításról. Az oldal betöltődött, nézem, de sehol semmi. A vezető hírek között szerepel, 2 oktatással kapcsolatos hír, egy hír az euróövezet helyzetéről, idegenforgalmi szakértők véleménye európa kultúrális fővárosáról (Pécs), egy hír a jegybankkal kapcsolatban, és egy Varga Mihály nyilatkozat. A nyugdíjakról semmi.

Kb. két képernyővel lejjebb megpillantom Selmeci képét, és a nyugdíjakkal kapcsoatos nyúlfarknyi cikkecskét. A Magyar Nemzet szerint úgy tűnik fontosabb hír, hogy az Operában bemutatják A rosszul őrzött lány című balettet, mint hogy a kormány lenyúlja több milló ember megtakarításait.

Ilyesztő, ha az ember belegondol, hogy sokan csak az ilyen, és ehhez hasonló szemeteket olvassák. Ők persze nem fogják felemelni a szavukat semmi ellen, hiszen nem is tudnak róla. Ha meg mégis, akkor meg úgyis megmagyarázzák nekik, hogy ez (is) Gyurcsány hibája.

Szólj hozzá!

2010.11.25. 09:34 cypher

A kötvények ára

Címkék: politika fidesz nyugdíj

A magánnyugdíjpénztárak a befizetett tagdíjak jelentős részét kötvényekbe fektették. A kötvény pedig nem készpénz, és nem is lehet egy pillanat alatt készpénzre váltani. (Vagy csak hatalmas veszteségek árán.)

Egy rendes bank is csődbemegy, ha az összes betétes egyszerre próbálja kivenni a pénzét, pedig ők (bizonyos határok között) fel vannak készülve arra, hogy a betétes bármikor besétálhat és kérheti a pénzt. A Postabank is részben ezért került annak idején csődközeli helyzetbe.

A nyugdíjpénztárak esetében viszont nem kell arra számítani, hogy az ügyfél az egyik nap besétál, hogy egy összegben felvegye a megtakarításait. A nyugdíjbavonulást törvények szabályozzák, ezért a pénztár előre tervezheti, hogy mikor kinek mennyi pénzt kell majd kifizetnie. Ez az előre tervezhetőség az oka annak, hogy a pénzt hosszú távra fektetik be. Kötvényeket, inagatlanokat vásárolnak.

A hosszú távú befektetésekkel viszont van egy nagyon nagy baj: ha hirtelen kell megszüntetni őket, óriásit bukunk rajta. Ha egyik napról a másikra a piacra kerül 3000 milliárd forintnyi kötvény és ingatlan, az hihetetlenül lenyomja az árakat. Egy ilyen esemény könnyen a magyar kötvénypiac összeomlásához vezethet.

A magánnyugdíjpénztárak megszüntetésével nem fog 3000 milliárd forint befolyni az államkasszába, csak a töredéke. E mellett pedig tönkretesszük a kötvénypiacot (ami a befektetések finanszírozásának, és ezzel együtt a gazdasági növekedésnek az egyik legfontosabb forrása), leértékeljük a forintot (ami a devizahitelesek helyzetét mégtovább nehezíti), és az egész országot rendkívül nehéz helyzetbe hozzuk.

Szépen lassan tényleg eljutunk oda, hogy Kósa Lajosnak igaza lessz, és Magyarország is a görögök sorsára jut. Ez azonban egyértelműen az Orbán/Matolcsi páros hibája lesz.

Szólj hozzá!

2010.11.25. 08:48 cypher

Egy tüntetést!

Címkék: politika mszp fidesz nyugdíj lmp

Kedves LMP, MSZP, Gyurcsány Ferenc, Demokratikus Charta, Nyuszi barátai és üzletfelei!

Legyenek szívesek most az egyszer tegyék félre az egymással való civakodást, és szervezzenek EGY tüntetést a Fideszes nyugdíjrablás ellen. Az az igazság, hogy engem, mint választópolgárt egyáltalán nem érdekel, hogy Önök mennyire utálják egymást. Ez nem az általános iskola, ahol Pistike hisztizhet azért, mert nem akar Ferike mellett ülni.

Az egyetlen módja annak, hogy a választópolgárok kimutatssák nemtetszésüket, az ha egységesen lépünk fel. Ehhez pedig az kell, hogy EGY tüntetés legyen, ahol mindenki ott van. Itt most három millió ember megtakarításairól van szó. Az Önök szánalmas politikai játszmái nem számítanak.

Ha szorult önökbe egy csepp felelősségérzet is, akkor a Magyar Nép választott képviselőiként megértik ezt, és összefoganak, a helyett, hogy csak a saját érdekeiket néznék.

 

Kedves Gyurcsány Ferenc!

A fentiek Önre is vonatkoznak. Nem érdekel, hogy a baloldal újjáépítőjének szerepében akar e tetszelegni, vagy épp Sárkányölő Szent Györgyében. Tudomásul kell vennie, hogy a magyar választópolgárok jelentős része számára Ön nem szalonképes. Ha Ön résztvesz egy rendezvény szervezésében, beszédet mond, vagy bármi egyéb módon közreműködik, az hiteltelenné teszi a rendezvényt. Ebből most az egyszer maradjon ki.

Legyen ott a tüntetésen. De ne mint szervező, hanem mint egyszerű polgár. Ne torpedózza meg ezt is, mint a legutóbbi tüntetést. Túl nagy a tét.

Szólj hozzá!

2010.11.24. 17:24 cypher

Tolvaj! Fogják meg!

Címkék: politika fidesz nyugdíj

A nyugdíjjárulék eddig két helyre ment azoknál is, akik magánnyugdíjpénztári tagok voltak. A kisebb része a magánnyugdíjpénztárakhoz, a nagyobb pedig az államhoz került. Ezért ha nyugdíjba mentünk nem csak a magánnyugdíjpénztártól kaptunk (volna) nyugdíjat, hanem az államtól is.

Most ez változik.

Matolcsi György bejelentése szerint az, aki 2011 december január 31-ig nem lép vissza az állami nyugdíjrendzserbe, nem fogja megkapni a nyugdíjának az állami részét.

A munkáltató továbbra is köteles lesz a bérem 24%-ának megfelelő összeget átutalni az államnak, de ezért cserébe én egy fillérnyi nyugdíjra sem számíthatok.

Hát mi ez, ha nem rablás?!?

A fejemhez szegezik a revolvert, és utána szabadon dönthetek, hogy odaadom-e nekeik a megtakarításaimat, vagy inkább azt szeretném, hogy fejbelőjenek.

És mindez a XXI. században, egy Európai Uniós tagállamban történik. (Persze kérdés, hogy ha ez így megy tovább meddig leszünk EU tagállamok...)

Én már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mikor csöngetnek be hozzám, hogy akkor most elvinnék a hűtőszekrényemet, TV-met és számítógépemet is a Nemzeti Együttműködés jegyében. (TV-m speciel nincs, úgyhogy azt legalább nem fogják tudni államosítani...)

 

Update (2010.11.25 8:30):

Elnézést! Elnéztem: nem 2011 december 31-ig, hanem január 31-ig kell váltani. Ez ha lehet még nagyobb szemétség, hiszen így még csak arra sem lesz idő, hogy az AB esetleg alkotmányellenesnek minősítse a törvényt (ha egyáltalán tehet még ilyet...), vagy hogy a nemzetközi szervezeteknél lehessen fellépni ez ellen a disznóság ellen. (Valószínűleg pont ez az oka annak, hogy ilyen szűk a határidő.)

Szólj hozzá!

2010.11.11. 18:09 cypher

Javaslat

Címkék: politika fidesz adó költségtérítés

Ha hétfőn a parlament elfogadja az alkotmánymódosítást (szerdán csak a módosító törvényhez benyújtott módosító indítványt fogadták el…), akkor lehetővé válik, hogy az állam öt éven belül bármilyen kifizetést visszavegyen. Pl. a tanárok, rendőrök, tűzoltók fizetését, a különböző szociális juttatásokat, stb.

 

Persze nyilván nem ez a Fidesz célja. (Ugye nem?!?) Ők csak az embereket felháborító, indokolatlanul magas összegű, meg nem érdemelt kifizetéseket akarják visszavenni. Mint amilyenek pl. a BKV-s végkielégítések.

 

Mert a zemberek ezt akarják, és ŐK mindenben eleget tesznek a nép akaratának. OK. Ámen.

 

Van azonban valami, ami a zembereket még a BKV-s pénzeknél is jobban felháborítja, de a Fidesz látszólag megfeledkezett róla. A képviselői költségtérítések.

 

Ez úton szeretném javasolni, hogy a 98%-os adó ne csak a végkielégítések, hanem az országgyűlési képviselők költségtérítésének kétmillió forint feletti részére is vonatkozzon.

Szólj hozzá!

2010.11.10. 16:19 cypher

Jogállam

Címkék: politika jog orbán fidesz alkotmány kétharmad

A Magyar Országgyűlés házszabálya szerint kihirdetett határozatot utólag nem lehet módosítani. Ennek ellenére a házbizottság utólag módosította az alkotmánymódosítással kapcsolatos szavazás eredményét. És ÍGY már megvolt a módosításhoz szükséges kétharmad.

 

Zseniális.

 

Egy amúgy is eléggé megkérdőjelezhető határozatot szabálytalan módon vernek keresztül a parlamenten. Én már csak azt nem értem, hogy mégis minek a parlament. A törvényjavaslatokat úgyis a bizottságok megkerülésével, érdemi vita nélkül bocsájtják szavazásra, és azokat az országgyűlés úgyis elfogadja. (Ha mégsem, akkor a házbizottság módosítja a határozatot.) Sokkal egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb lenne, ha a koronát végre tényleg ráhúznák Orbán fejére.

 

Mellesleg az egész cirkusz (egyik) célja, egy visszaható hatályú törvény elfogadása. Ez ugye amúgy ellentétes lenne az alkotmány 2. paragrafusával, mely szerint Magyarország jogállam… Vagy legalábbis az volt. Még egy dolog, amit elsöpört a forradalom.

 

Az, hogy a magántulajdonhoz való jog ezután már nem tartozik az alapvető jogok közé (legalábbis az alkotmánybíróság nem vizsgálhatja az ezzel kapcsolatos jogsértéseket), már igazán semmiség.

Szólj hozzá!

2010.10.22. 16:13 cypher

2x2

Címkék: oktatás politika fidesz

Az új felsőoktatási törvény szerint a hallgatók egy-egy tárgyat csak kétszer vehetnének fel, és mindkét alkalommal legfeljebb kétszer futhatnának neki a vizsgának. Ha a négy próbálkozásból nem sikerül átmenni a vizsgán, akkor az illető egyetemi tanulmányai véget érnek.

 

Ha csak az elsősökre alkalmaznák ezt a szabályt, az talán még rendben lenne. (Bár ezzel is lehetne vitatkozni...) De mi történik, ha valaki mondjuk utolsó éven fut bele egy ilyenbe? Az addigi a tanulmányaira fordított energia és pénz kárba vész. És nem csak az Ő (vagy a szülei) pénze, hanem az én adóforintjaim is, amiből állambácsi addig finanszírozta a képzését.

 

És ne mondja nekem senki, hogy ha valaki így jár, az csak magára vethet. Nekem személy szerint nem voltak ilyen gondjaim, de aki valaha járt egyetemre, az tudja, hogy a vizsgajegy gyakran nem a vizsgázó felkészültségén múlik.

 

Félreértés ne essék: nem a szigorral van a baj, hanem a józan és hiányával.

Szólj hozzá!

2010.10.18. 16:36 cypher

Brit Kőolaj és Magyar Alumínium

Címkék: jog környezetszennyezés greenpeace vörösiszap

2010 április 20-án felrobbant a BP Deepwater Horizon nevű olajfúrótornya. A katasztrófában tizenegy ember vesztette életét. A sérült szerkezetből kiömlő olaj óriási károkat okozott a Mexikói Öböl élővilágában, illetve a partmenti államok gazdaságában (halászat, idegenforgalom…)

 

2010 október 4-én átszakadt a MAL egyik vörösiszap-tárolójának a gátja. A katasztrófában kilenc ember vesztette életét. A sérült szerkezetből kiömlő vörösiszap óriási károkat okozott a környék élővilágában, lakóházaiban, infrastruktúrájában illetve mezőgazdaságában.

 

2 komment

2010.10.16. 16:22 cypher

Bárki dönthet úgy, hogy rosszabbul járjon

Címkék: politika nyugdíj adó

Van egy remek ötletem, ami az államkincstárnak komoly pluszbevételeket hozna. Ma az emeberek fizetését a munkaadójuk egyszerűen átutalja a bankszámlájukra. De a bankok gonoszak. Mindenki tudja, hogy az oda utalt pénz előbb utóbb elvész.

 

Tegyük lehetővé az embereknek, hogy a fizetésüket közvetlenül az államkincstárnak utalják. Akik így tesznek, azok kapnak valamennyi étkezési utalványt, amivel a helyi közértben és a munkahelyi menzán is fizethetnek. (Vagyis nem fognak éhenhalni.) Akik mégis a saját bankszámlájukra próbálják utaltatni a fizetésüket, azoktól azt egyszerűen elvesszük. (Vagyis ők éhenhalnak.)

 

Persze nem kötelező az új rendszerhez csatlakozni! Bárki dönthet úgy, hogy rosszabbul járjon.

 

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott is nagyjából ezt mondta a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban.

2 komment · 1 trackback