Cypher blogja

Sok minden jár mostanában a fejemben. Gondoltam leírom. Hátha valaki elolvassa...

Friss topikok

  • kedvezményes diák: naná, a pénztárcám üres, sebaj, diákként nehéz az élet! (2011.11.21. 14:11) Egy nyugdíjas tanár félelmei
  • mimindannyian: Te is összekevered a százalékot az abszolút értékkel? (2011.10.27. 17:25) Rogán-adó
  • cypher: @mimindannyian: Igazából nem egészes "saját" találat. Az egyik kollégám küldte körbe az első link... (2011.09.30. 17:50) A független közszolgálati média
  • wmiki: erről az szdsz szótár jut eszembe demokrácia = hatalmon vagyunk diktatúra = ellenzékben vagyunk (2011.09.02. 08:32) Felsőoktatási reform
  • cypher: @pulendrákus: Kedves Pulendrákus! A határon túli magyarokkal szemben nincsenek előítéleteim. Azt... (2011.08.22. 20:46) Szavazati Jog

Linkblog

2010.11.25. 09:34 cypher

A kötvények ára

Címkék: politika fidesz nyugdíj

A magánnyugdíjpénztárak a befizetett tagdíjak jelentős részét kötvényekbe fektették. A kötvény pedig nem készpénz, és nem is lehet egy pillanat alatt készpénzre váltani. (Vagy csak hatalmas veszteségek árán.)

Egy rendes bank is csődbemegy, ha az összes betétes egyszerre próbálja kivenni a pénzét, pedig ők (bizonyos határok között) fel vannak készülve arra, hogy a betétes bármikor besétálhat és kérheti a pénzt. A Postabank is részben ezért került annak idején csődközeli helyzetbe.

A nyugdíjpénztárak esetében viszont nem kell arra számítani, hogy az ügyfél az egyik nap besétál, hogy egy összegben felvegye a megtakarításait. A nyugdíjbavonulást törvények szabályozzák, ezért a pénztár előre tervezheti, hogy mikor kinek mennyi pénzt kell majd kifizetnie. Ez az előre tervezhetőség az oka annak, hogy a pénzt hosszú távra fektetik be. Kötvényeket, inagatlanokat vásárolnak.

A hosszú távú befektetésekkel viszont van egy nagyon nagy baj: ha hirtelen kell megszüntetni őket, óriásit bukunk rajta. Ha egyik napról a másikra a piacra kerül 3000 milliárd forintnyi kötvény és ingatlan, az hihetetlenül lenyomja az árakat. Egy ilyen esemény könnyen a magyar kötvénypiac összeomlásához vezethet.

A magánnyugdíjpénztárak megszüntetésével nem fog 3000 milliárd forint befolyni az államkasszába, csak a töredéke. E mellett pedig tönkretesszük a kötvénypiacot (ami a befektetések finanszírozásának, és ezzel együtt a gazdasági növekedésnek az egyik legfontosabb forrása), leértékeljük a forintot (ami a devizahitelesek helyzetét mégtovább nehezíti), és az egész országot rendkívül nehéz helyzetbe hozzuk.

Szépen lassan tényleg eljutunk oda, hogy Kósa Lajosnak igaza lessz, és Magyarország is a görögök sorsára jut. Ez azonban egyértelműen az Orbán/Matolcsi páros hibája lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cypher.blog.hu/api/trackback/id/tr522472012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása