Cypher blogja

Sok minden jár mostanában a fejemben. Gondoltam leírom. Hátha valaki elolvassa...

Friss topikok

  • kedvezményes diák: naná, a pénztárcám üres, sebaj, diákként nehéz az élet! (2011.11.21. 14:11) Egy nyugdíjas tanár félelmei
  • mimindannyian: Te is összekevered a százalékot az abszolút értékkel? (2011.10.27. 17:25) Rogán-adó
  • cypher: @mimindannyian: Igazából nem egészes "saját" találat. Az egyik kollégám küldte körbe az első link... (2011.09.30. 17:50) A független közszolgálati média
  • wmiki: erről az szdsz szótár jut eszembe demokrácia = hatalmon vagyunk diktatúra = ellenzékben vagyunk (2011.09.02. 08:32) Felsőoktatási reform
  • cypher: @pulendrákus: Kedves Pulendrákus! A határon túli magyarokkal szemben nincsenek előítéleteim. Azt... (2011.08.22. 20:46) Szavazati Jog

Linkblog

2010.10.18. 16:36 cypher

Brit Kőolaj és Magyar Alumínium

Címkék: jog környezetszennyezés greenpeace vörösiszap

2010 április 20-án felrobbant a BP Deepwater Horizon nevű olajfúrótornya. A katasztrófában tizenegy ember vesztette életét. A sérült szerkezetből kiömlő olaj óriási károkat okozott a Mexikói Öböl élővilágában, illetve a partmenti államok gazdaságában (halászat, idegenforgalom…)

 

2010 október 4-én átszakadt a MAL egyik vörösiszap-tárolójának a gátja. A katasztrófában kilenc ember vesztette életét. A sérült szerkezetből kiömlő vörösiszap óriási károkat okozott a környék élővilágában, lakóházaiban, infrastruktúrájában illetve mezőgazdaságában.

 

A magyar katasztrófa ügyében már három embert is gyanúsítottként hallgatott ki a rendőrség, egyiküket le is tartóztatták. (Igaz később a Veszprémi Városi Bíróság szabadlábra helyezte.)

 

Ezzel szemben, ha az ember a BP katasztrófájával kapcsolatos letartóztatásokra próbál rákeresni a neten (pl. a „BP oil leak” és az „arrest” kulcsszavakkal), akkor annyit talál, hogy letartóztattak egy pár Geenpeace aktivistát, illetve, hogy letartóztatással fenyegettek egy pár újságírót, akik a katasztrófa környezeti hatásairól próbáltak tudósítani. A katasztrófát okozó BP felelőseinek letartóztatásáról nincs hír.

 

Félreértés ne essék: nem állítom, hogy ez így jó. Ha egy baleset sok ember halálát okozza, és súlyosan károsítja a környezetet, illetve a gazdaságot, akkor a felelősöket meg kell büntetni. Feltéve, hogy vannak felelősök.

 

Tudom, hogy ez elsőre vérlázítóan hangzik, de nem mindig vannak. Nem mindig lehet rámutatni valakire, és azt mondani, hogy „Az Ő hibája”. (Jobban mondva, mutogatni lehet, de nem biztos, hogy igazunk lesz.)

 

A magyar gyanúsítottak ellen a vád az, hogy elmulasztották „a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztórendszerek kialakítását”. Ez valószínűleg így is van. A kérdés csak az, hogy ez az ő feladatuk volt-e. Egyáltalán volt-e valaki, akinek ez volt a feladata? Mit mondanak az ide vonatkozó szabályok?

 

Két lehetőség van. Az egyik az, hogy ezeket a feladatokat a törvények előírják a MAL számára. Ebben az esetben a MAL vezetői/munkatársai valószínűleg hibásak, és jogos a letartóztatás/gyanúsítás. Ekkor viszont felmerül az a kérdés is, hogy az illetékes hatóság hogyan engedélyezhette a cég működését. Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben a hatóság is felelős. A hatóság embereinek letartóztatásáról/gyanúsítotti kihallgatásáról viszont nincs hír.

 

A másik lehetőség az, hogy senkiben fel nem merült, hogy egy ilyen katasztrófa megtörténhet. Ezért nincsenek is erre vonatkozó szabályok. Értelemszerűen a nem létező szabályokat nem szeghették meg a MAL munkatársai. Ebben az esetben a katasztrófának nincs felelőse, hacsak a törvényalkotó nem, aki elmulasztotta megfelelően szabályozni ezt a kérdést.

 

Elvileg van egy harmadik verzió is. A szabályozás megfelelő, de a MAL hamis dokumentumokkal tudatosan megtévesztette a hatóság ellenőreit. Ez viszont elég valószínűtlen. Részben azért, mert az ilyen jellegű katasztrófára vonatkozó tervek állítólag teljes egészében hiányoztak (ez azért csak szemet szúrt volna az ellenőröknek, vagy nem?), másrészt pedig azért, mert magában az engedélyezési dokumentációban is alig esik szó a gátról. (Ha lettek volna erre vonatkozó szabályok, akkor a dokumentációnak ki kellene térnie arra, hogy azokat teljesíti-e a létesítmény…)

 

Bevallom őszintén, nem tudom, hogy a fentiek közül melyik forgatókönyvvel állunk szemben, de az én személyes tippem az, hogy a másodikkal. Soha senkinek eszébe nem jutott, hogy egy ilyen masszív gát ledőlhet, és onnan a nagyrészt szilárd iszap kiömölhet. Ennek megfelelően nem volt erre vonatkozó szabályozás sem, és így egyértelmű felelősök sincsenek. (Az ilyen esetekre mondják Amerikában: „Shit happens.”)

 

A probléma csak az, hogy nagy a nyomás az illetékeseken, hogy felelőst találjanak. És találnak is. Az, hogy az illető tényleg hibás-e, megszegett-e bármilyen szabályt, mellékes körülmény. A politikusok nyomást gyakorolnak a rendőrségre/ügyészségre/bíróságokra, hogy mindenáron húzzák rá valakire vizes lepedőt. Ha ez tényleg így van, akkor az komoly kérdéseket vet fel a magyar igazságszolgáltatási rendszer függetlenségével és a jogállamisággal kapcsolatban.

 

Persze lehet, hogy tévedek, és a nyomozás előrehaladtával letartóztatnak majd egy-két ellenőrt is. Ha ez így lesz, akkor előre is elnézést kérek. Viszont ha csak a MAL részéről ítélnek majd el embereket, akkor a magyar jogrendszerrel igen komoly problémák vannak.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cypher.blog.hu/api/trackback/id/tr142381379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. No 2010.10.20. 17:09:52

Rossz a megközelítés. A paranoiás ember szemében mindennek személyre visszavezethető oka van. Súlyos esetben egy bizonyos személyre visszavezethető.

cypher · http://cypher.blog.hu 2010.10.22. 16:03:07

@Dr. No:
A probléma abból van, ha ilyen "paranoiás" emberek kerülnek a vezetői székbe...
süti beállítások módosítása