Cypher blogja

Sok minden jár mostanában a fejemben. Gondoltam leírom. Hátha valaki elolvassa...

Friss topikok

  • kedvezményes diák: naná, a pénztárcám üres, sebaj, diákként nehéz az élet! (2011.11.21. 14:11) Egy nyugdíjas tanár félelmei
  • mimindannyian: Te is összekevered a százalékot az abszolút értékkel? (2011.10.27. 17:25) Rogán-adó
  • cypher: @mimindannyian: Igazából nem egészes "saját" találat. Az egyik kollégám küldte körbe az első link... (2011.09.30. 17:50) A független közszolgálati média
  • wmiki: erről az szdsz szótár jut eszembe demokrácia = hatalmon vagyunk diktatúra = ellenzékben vagyunk (2011.09.02. 08:32) Felsőoktatási reform
  • cypher: @pulendrákus: Kedves Pulendrákus! A határon túli magyarokkal szemben nincsenek előítéleteim. Azt... (2011.08.22. 20:46) Szavazati Jog

Linkblog

2010.10.14. 16:38 cypher

Ügyes trükkök

Címkék: politika orbán fidesz adó

Bevallom őszintén, hogy a választások után nem igazán tudtam, hogy a Fidesz mihez is fog kezdeni. (Azt hiszem, ezzel nem voltam egyedül…) Mára viszont kezdenek körvonalazódni az elképzeléseik.

 

Megszorításokra szükség van. Az állam egyszerűen több pénzt költ, mint amennyi bevétele van, ezt pedig csak hitelből tudja finanszírozni. A hitelek viszont hosszabb távon még tovább rontják az egyensúlyt. Ebből az ördögi körből két módon lehet kitörni: lehet növelni a bevételeket, vagy csökkenteni a kiadásokat.

 

Általában egyik sem szokott népszerű intézkedés lenni, hisz senki nem szereti, ha pénzt vesznek ki a zsebéből. Orbánék zsenialitása abban rejlik, hogy ezt úgy tudják megcsinálni, hogy az emberek többségének nem esik le a tantusz.

 

A trükk az, hogy a plusz adókat nem közvetlenül az emberekkel fizettetik meg, hanem „Az Ellenség”-el. Valaki olyannal, akit az emberek általában utálnak. Pl. a bankokkal. De a multik is kiváló „ellenségnek” számítanak. Persze nyilvánvaló, hogy a multi nem fogja egyszerűen lenyelni a veszteséget, hanem áthárítja azt az ügyfeleire. Végső soron a különadót is az állampolgárok fizetik, csak nem közvetlenül.

 

A dolog zsenialitása abban áll, hogy az áremelkedésekért az átlagember nem a kormányt, hanem a gaz, gonosz, kizsákmányoló multikat fogja okolni. Ettől persze még jobban fogja utálni őket, és még inkább helyeselni fogja a rájuk kivetett különadót.

 

Ehhez persze kell az is, hogy az emberek többsége ne lásson át a szitán. Ez viszont adott. Az átlag Blikk olvasó nem fog ilyesmin merengeni. Az igazán szomorú az, hogy mára sikerült sok, egyébként intelligens embert is olyan szinten szemellenzőssé tenni, hogy beveszik ezt az egyébként elég átlátszó trükköt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cypher.blog.hu/api/trackback/id/tr902371924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása