Cypher blogja

Sok minden jár mostanában a fejemben. Gondoltam leírom. Hátha valaki elolvassa...

Friss topikok

  • kedvezményes diák: naná, a pénztárcám üres, sebaj, diákként nehéz az élet! (2011.11.21. 14:11) Egy nyugdíjas tanár félelmei
  • mimindannyian: Te is összekevered a százalékot az abszolút értékkel? (2011.10.27. 17:25) Rogán-adó
  • cypher: @mimindannyian: Igazából nem egészes "saját" találat. Az egyik kollégám küldte körbe az első link... (2011.09.30. 17:50) A független közszolgálati média
  • wmiki: erről az szdsz szótár jut eszembe demokrácia = hatalmon vagyunk diktatúra = ellenzékben vagyunk (2011.09.02. 08:32) Felsőoktatási reform
  • cypher: @pulendrákus: Kedves Pulendrákus! A határon túli magyarokkal szemben nincsenek előítéleteim. Azt... (2011.08.22. 20:46) Szavazati Jog

Linkblog

2011.01.19. 18:24 cypher

Szavazati Jog

Címkék: politika választás fidesz határon túli magyarok

A médiatörvény körüli nagy felhajtás közepette senki nem beszél a Fidesz kormány azon tervéről, hogy szavazati jogot akarnak adni a határon túli magyaroknak. Annak idején, a kormányváltás után, mikor elfogadták a kettős állampolgárságról szóló törvényt, még azzal intették le a bírálóikat, hogy ez nem jelent választójogot. Most viszont Kövér László már egyértelműen erről beszélt.


Szeretném megkérdezni, hogy mégis mi köze van egy szlovákiai vagy kárpátaljai magyarnak a magyarországi választásokhoz? Nem itt él. Nem itt fizet adót. A megválasztandó új parlament/kormány intézkedéseinek döntő többsége nem rá vonatkozik, hanem az itt élőkre. Mégis milyen alapon szól bele? Milyen jogon? Csak azért mert tud magyarul? Mert ezt leszámítva más kapcsolat nem igazán van. Legalábbis szerintem. Vagy tévedek?

A magyar nyelven kívül (ami a határon túli magyarok jelentős részénél ma már nem is számít anyanyelvnek) mi a közös bennem és egy határon túl magyarban? Szerintem semmi. Nem népitáncolok, nem éneklek népdalokat (mindenki legnagyobb örömére), nem készítek matyó hímzést. Ami magyarrá tesz, az szerintem elsősorban az, hogy itt nőttem fel, itt jártam iskolába, és így ez az az ország, amit ismerek, szeretek, amit hazámnak tartok. Ez az a kultúra, ahova tartozom. Egy határon túli magyar gyerek jó eséllyel szlovák vagy román iskolába jár; egy másik országban nő fel. Ő annak az országnak a szokásaival és kultúrájával ismerkedik meg.

Attól még, hogy tud magyarul, nincs több köze Magyarországhoz, mint mondjuk nekem az USA-hoz. Sőt: valószínűleg kevesebb. Rám valószínűleg sokkal nagyobb hatással voltak az amerikai filmek/könyvek/zenék/ételek/stb., mint őrá a magyarok. (Sőt: megkockáztatom, hogy jobban beszélek angolul, mint a legtöbb határon túli magyar magyarul…) Akkor nekem is jogom van szavazni az amerikai választásokon? Nyilván nem.

Egy ország vezetőit azoknak az embereknek kell megválasztani, akik az adott országban élnek, akiknek az adóit a megválasztandó vezetők el fogják költeni, akikre a meghozott törvények/rendeletek vonatkozni fognak.


A helyzet elég egyértelmű. Itt nem arról van szó, hogy a Fidesz törődik a határon túli magyarok jólétével, vagy a nemzet egységével. (Ha a nemzet „egysége” bármit is számítana nekik, talán nem ártana odafigyelniük az egyre hangosabb hazai kritikákra…) Ugyanúgy, mint a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazás idején, plusz szavazatokra akarnak szert tenni. Igyekeznek úgy átszabni a választási rendszert, a választókörzeteket, sőt most már a szavazásra jogosultak körét is, hogy ne lehessen őket elmozdítani a hatalomból. Ezek olyan intézkedések, amiket egyetlen egy demokrata sem támogathat. Ez a pártpolitikától tökéletesen független. Nem számít, hogy liberális vagy, vagy konzervatív. Aki egy szabad és demokratikus államban akar élni, az az ehhez hasonló javaslatokat el KELL hogy utasítsa, függetlenül attól, hogy kitől érkeznek, és hogy milyen (ál)indokokat fűznek hozzájuk.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cypher.blog.hu/api/trackback/id/tr552598411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pulendrákus 2011.08.21. 08:32:58

Kedves Cypher
jó nagy késéssel írok, ide, mert ma olvastam először ezt a bejegyzésedet.
Ebből mindenképpen kiderül, hogy annyit tudsz Erdélyről, mint én Kína Sanghaj tartományáról.
Aki itt magyar, annak az anyanyelve magyar (nem tud magyarul, hanem alapból magyar, később tanul meg románul), és hidd el, jobban beszélünk magyarul, mint te angolul. És hogy az egyetemet román nyelven végeztem az személyes választás volt, ha akarod meg is tudom indokolni: a szakmát itt két nyelven kell fújni. De érettségiig magyar nyelven tanultam, ráadásul középiskolába tiszta magyar iskolába jártam, mert vannak nekünk ilyenjeink, azzal ellentétesen amit hiszel te.
A szavazati joggal nem kívánok élni, azzal a résszel egyetértek, hogy nekünk nem kellene beleszólni ilyen szinten a belpolitikába, de ne így indokold. Az érintettek szerint elfogadható indok nem az, hogy nem tudunk magyarul, hanem az, hogy nem élünk MO-n.
Mialatt mindenki csinálja magát össze az állampolgárságért, amit kormányotok nagyszívűsége biztosít nekünk, én azt sem kértem. Inkább itt leszek magyar mint az ottaniaknak román.
S mielőtt ránk vonatkozó további észrevételeid lennének, talán jobb volna ha nem mások meséiből inspirálódnál, hanem megtapasztalnád saját bőrödön a valóságot!
Tisztelettel.

cypher · http://cypher.blog.hu 2011.08.22. 20:46:54

@pulendrákus:
Kedves Pulendrákus!

A határon túli magyarokkal szemben nincsenek előítéleteim. Azt pedig egy percig se vonom kétségbe, hogy magyar NEMZETISÉGŰ vagy. De ettől még nincs több közöd Magyarországhoz, mint pl. egy quebeci franciának Franciaországhoz, vagy egy flamandnak Hollandiához. Se neked, se a többi határon túli magyarnak. És ez egészen addig így is marad, amíg Romániában, Szlovákiában vagy ép Ukrajnában éltek. Amíg oda fizetitek az adótokat, és az ottani kormány által hozott törvények szerint éltek, addig ne akarjatok beleszólni a Magyarországi választásokba.

Ha Te - mint írod - nem kívánsz élni a Fidesz-kormány által felkínált lehetőséggel, azt örömmel hallom. A probléma az, hogy ez a lehetőség egyáltalán létezik. A demokrácia lényege (szerintem) az, hogy a szabályokat azok hozzák (vagy legalábbis azok választják meg a törvényhozókat) akikre a szabályok vonatkozni fognak, akiknek az adóiból a kormányzat működik. Nem igazán értem tehát, hogy a határon túli magyarok milyen alapon kaphatnának szavazati jogot a Magyarországi választásokon.
süti beállítások módosítása