Cypher blogja

Sok minden jár mostanában a fejemben. Gondoltam leírom. Hátha valaki elolvassa...

Friss topikok

  • kedvezményes diák: naná, a pénztárcám üres, sebaj, diákként nehéz az élet! (2011.11.21. 14:11) Egy nyugdíjas tanár félelmei
  • mimindannyian: Te is összekevered a százalékot az abszolút értékkel? (2011.10.27. 17:25) Rogán-adó
  • cypher: @mimindannyian: Igazából nem egészes "saját" találat. Az egyik kollégám küldte körbe az első link... (2011.09.30. 17:50) A független közszolgálati média
  • wmiki: erről az szdsz szótár jut eszembe demokrácia = hatalmon vagyunk diktatúra = ellenzékben vagyunk (2011.09.02. 08:32) Felsőoktatási reform
  • cypher: @pulendrákus: Kedves Pulendrákus! A határon túli magyarokkal szemben nincsenek előítéleteim. Azt... (2011.08.22. 20:46) Szavazati Jog

Linkblog

2010.09.13. 17:12 cypher

Egely

Címkék: tudomány fizika egely áltudomány nullponti energia

Eddig nem sok komment érkezett ahhoz, amit írtam. Hiába: minden kezdet nehéz. (No meg persze nekem sem volt túl sok időm mostanában újabb posztokat írni.) Mindenesetre eddig a legtöbb komment wmiki nevéhez fűződik. Úgy érzem, hogy megérdemli, hogy az egyik kérdésére külön posztban válaszoljak. Rajta kívül valószínűleg úgysem sokan olvassák… :(

 

„miért lennének egely ötletei sültbaromságok?”
 

Hát, kedves wmiki, ennek számos oka van. Először is, nem csak személy szerint Egely Györgyel van probléma, hanem az Ő nevével fémjelzett csoporttal. Egely úr (és társai) sajnos elég termékeny feltaláló(k), nekem pedig egyéb elfoglaltságaim miatt nem adatott meg a lehetőség, hogy valamennyi korszakalkotó találmányával (találmányukkal) és felfedezésével (felfedezésükkel) megismerkedjek, ugyanakkor azok, amikről hallottam egyértelműen és vitathatatlanul a sültbaromság kategóriájába tartoznak. Nézzünk egy konkrét példát!

 

Nekem a személyes kedvencem a nullponti energia kicsatolás. Van egy olyan érzésem, hogy Egely úr és kollégái kicsit túl sokat nézték a TV-ben a Csillagkaput. Ott használnak ZPM-eket (Zero Point Module) energiaforrás gyanánt. Ez egy sci-fi filmben elmegy. A valóságban sajnos nem.

 

Tény, hogy a fizikában létezik az úgynevezett nullponti energia fogalma. A rossz hír az, hogy ezt sajnos nem lehet kinyerni. A probléma az, hogy ha egy rendszerből energiát vonunk el, akkor a rendszer energiájának csökkennie KELL. Azt az energia-szintet nevezzük nullponti energiának ahol a rendszer energiája már nem csökkenhet tovább: nem lehet több energiát kivonni belőle. (Definíció szerint a nullponti energia egy kvantummechanikai rendszer lehetséges legalacsonyabb energiája. Ilyenkor van a rendszer alapállapotban.) Értelemszerűen ez azt is jelenti, hogy ha egy rendszerből energiát tudunk kinyerni, akkor az nem alapállapotban volt, vagyis nem a nullponti energiát „csatoltuk ki”.

 

Ha ezután jön valaki, aki azt állítja, hogy Ő bizony ki tudja nyerni a nullponti energiát, az két dolgot jelenthet: vagy nem ismeri a nullponti energia fogalmát (gy.k.: azt se tudja, miről beszél…), vagy egyszerűen hazudik: át akarja verni a hallgatóságát.

 

Nem tudom, hogy a kettő közül melyikkel állunk szemben. Egy dolog viszont teljesen biztos: nullponti energia kicsatoló berendezés nem létezik.

 

Egy Bóday Árpád nevű úr (aki természetesen szoros kapcsolatban áll Egelyvel) már 1995-ben bejelentette, hogy elkészítette egy működő nullponti energia kicsatoló rendszer prototípusát, ami – akkori állítása szerint – 25 kW elektromos teljesítményt képes leadni (a nélkül, hogy bármiféle üzemanyagot kellene beletölteni), és egy éven belül (vagyis 1996-ban) 100-200 ezer forintos áron kereskedelmi forgalomban kapható lesz.

 

Mondanom sem kell, hogy erre azóta sem került sor. Azt se igazán lehet tudni, hogy a berendezés pontosan hogyan is működött volna. (Valószínűleg sehogy…) Volt valami ködös duma vákuumenergiáról, meg hasonlókról, de semmi konkrétum. (Ennél még Carter őrnagy is pontosabb leírást adott a csillagkapu működési elvéről… J)

 

Mesélhetnék itt más „találmányokról” is, de nem sok értelme van. Mindegyik hasonló a fent leírtakhoz.

 

Az összesben közös, hogy van valami nagyon ködös, tudományosnak hangzó blabla, de egyértelmű definíciók vagy leírások nincsenek. Gyakran használnak olyan szakkifejezéseket, amiknek külön-külön van ugyan jelentésük, de abban a szövegkörnyezetben ahol használják, teljesen értelmetlenek. (Mint pl. a nullponti energia kicsatolása…)

 

Időnként előállnak olyan „felfedezésekkel”, amik szöges ellentétben állnak a tudomány jelenleg elfogadott elveivel. Ezeket a bejelentéseket azonban nem támasztják alá bizonyítékokkal. A kísérleti berendezést nem mutatják be. A berendezés leírását, tervrajzait, a kísérlet menetét nem közlik. Maguk a berendezések nem kerülnek kereskedelmi forgalomba. (Lásd pl. a fent említett generátort.) Semmiféle lehetőséget nem adnak arra, hogy egy független laboratórium ellenőrizze állításaikat. Egyszerűen azért kellene elhinnünk, hogy igazuk van, mert ők azt mondják.

 

Végső soron Egely Györgynek és kollégáinak az ellenőrizhetetlen állítása áll szemben a tudomány sokszorosan ellenőrzött, és kiválóan működő elveivel. Semmi okunk nincs rá, hogy komolyan vegyük Egelyéket. A szomorú az, hogy ennek ellenére vannak olyanok, akik nekik hisznek.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cypher.blog.hu/api/trackback/id/tr522293258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.09.17. 07:53:16

hát lehet az olvasóid ezzel megelégszenek, de nekem ez elég kevés...

egy időben az is sültbaromság volt, hogy a föld gömb alakú, hogy a gőzmozdony mehet 30km/h-nál többel, hogy az atom oszthatatlan, és hogy a gyermekágyi lázat kis láthatatlan lények okozzák...
aztán túlhaladott titeket a világ

persze amíg olyan fogalmakkal dobálóztok (pl. energia) amikkel nem is vagytok tisztában addig nem is várhatunk tőletek mást...

dehát ti hívők, márcsak ilyenek vagytok...
aki másban hisz mint ti, azt égessük meg

Zorg a Rettenetes · http://musicanta.blog.hu 2010.09.19. 23:36:12

@Cypher: Azt tudtad, hogy wmiki, alias Pásztor Miklós egy rajoskodó cigány? Gondolom az anyja jós, vagy ilyesmi, és ezért ez a nagy alternatív elköteleződés:)

cypher · http://cypher.blog.hu 2010.09.20. 01:39:20

@Zorg a Rettenetes:
Nem igazán tudom eldönteni, hogy ezt most poénnak szántad (ott a smiley a végén), vagy komolyan gondoltad...

Bevallom őszintén nem volt tudomásom wmikinek sem a személyazonosságáról sem a származásáról. Értelemszerűen nézeteltérésünk sem ebből fakad.

Lehet, hogy most álszentnek, vagy épp naivnak fogsz tartani, de én nem hiszem, hogy az áltudományos eszmékbe vetett hit és a cigány származás között közvetlen kapcsolat lenne. Sőt: meggyőződésem, hogy az ilyen felvetések csak még inkább elmérgesítik az amúgy is elég reménytelen vitát. Nem tesz jót a "tudomány oldalának", ha a mellette érvelők ilyesmivel hozakodnak elő. Csak muníciót adsz neki: ha ilyeneket írsz, joggal vághatja a fejünkhöz, hogy előítéleteink vannak, és ezzel próbálhat meg kibújni a nehéz kérdések alól.

Száz szónak is egy a vége: az előítéletek és az érveken alapuló vita nem összeegyeztethető. Ne süllyedjünk le az Ő szintjére!

cypher · http://cypher.blog.hu 2010.09.20. 01:41:02

@wmiki:
A nullponti energia definíciója teljesen tiszta és világos. Felhívnám a figyelmedet arra is, hogy itt egy definícióról van szó. Ez az egész kérdés olyan, mintha megállapodnánk arról, hogy mostantól a piros színű labdákra azt a kifejezést fogjuk használni, hogy „fityfirity”. Ezután jön egy muksó, aki azt állítja, hogy a „fityfirity” kék. Ez nem tudományos felfedezés. Itt nincsenek bizonyítékok vagy kísérleti eredmények. Ez a kifejezés egész egyszerűen nem ezt jelenti. A kék színű labda nem fityfirity. Ha valaki mást mond, akkor vagy nem ismeri a definíciót, vagy szándékosan meg akarja téveszteni hallgatóságát/olvasóit.

Ami a többi felvetésedet illeti:
A tudomány a kezdetek kezdetétől gömb alakú Földről beszél. (Vagy legalábbis jó közelítéssel gömb alakúról. Nem tökéletes gömbről.) Ennek az egyház mondott ellent.

A gőzmozdonyos sztorit nem ismerem, de ha adsz valami konkrét hivatkozást, szívesen utánanézek.

A három felvetésed közül az atommal kapcsolatos a legnehezebb dió. Tény, hogy ez egy elég szerencsétlen elnevezés. Azt hiszem, hogy ez egy kicsit hosszabb magyarázatot igényel, és talán tanulhatsz is belőle pár dolgot a tudományról, úgyhogy fogok írni erről egy külön posztot még valamikor a héten.

Zorg a Rettenetes · http://musicanta.blog.hu 2010.09.20. 02:33:25

@cypher: "az amúgy is elég reménytelen vitát" Itt a kulcs. Igazából nem is a bőrszíne a lényeg, hanem hogy egy olyan emberről beszélünk, aki csomó ún. "rajoskodó" képet töltött fel a netre, amin késsel vagy pénzzel pózol("Jöhecc-mehecc de ojan raj mint én sose lehecc" - by wmiki). Ez valószínűvé teszi, hogy kultúrális háttere miatt eleve hamvába holt ötlet vitázni vele.

Ahogy az aluljáróban a saját hugyában fetrengő csövesnek nem érdemes a Platóni filozófiáról értekezni, úgy wmikivel sem érdemes vitázni a tudományról. Csak ennyire akartam utalni a magam néha talán túl szókimondó stílusában.

cypher · http://cypher.blog.hu 2010.09.21. 17:34:04

@Zorg a Rettenetes:
Félreértés ne essék: azzal, ha valaki wmikit kritizálja nincs semmi problémám. (Sőt!) Ha azt hozod fel, hogy wmiki megnyilvánulásai erősen kifogásolhatóak, még egyet is értek veled. Az én problémám azzal van, hogyha ebbe a származást is belekevered. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok cigány származású ember számára komoly sértés volna, ha valaki egy kalap alá venné őket wmikivel.

Ami pedig a vitát illeti, többen mondták már, hogy nincs értelme. Neked is csak azt tudom mondani, mint nekik: ez nem csak wmikiről szól. Kicsit olyan ez, mint mikor a bokszzsákot püfölöd. Esélyed sincs arra, hogy kiüsd, de mégis csinálod.

wmiki annyiban más mint egy bokszzsák, hogy a vele folytatott vitát esetleg mások is elolvassák. Biztos vagyok benne, hogy az, ami wmiki fejében zavaros, másokéban is az, csak nem teszik szóvá. Csak remélni tudom, hogy vannak páran akik még nem teljesen reménytelen esetek, és megértenek egy pár dolgot az írásaimból. Ha ez így van, már nem volt hiába.
süti beállítások módosítása