Cypher blogja

Sok minden jár mostanában a fejemben. Gondoltam leírom. Hátha valaki elolvassa...

Friss topikok

  • kedvezményes diák: naná, a pénztárcám üres, sebaj, diákként nehéz az élet! (2011.11.21. 14:11) Egy nyugdíjas tanár félelmei
  • mimindannyian: Te is összekevered a százalékot az abszolút értékkel? (2011.10.27. 17:25) Rogán-adó
  • cypher: @mimindannyian: Igazából nem egészes "saját" találat. Az egyik kollégám küldte körbe az első link... (2011.09.30. 17:50) A független közszolgálati média
  • wmiki: erről az szdsz szótár jut eszembe demokrácia = hatalmon vagyunk diktatúra = ellenzékben vagyunk (2011.09.02. 08:32) Felsőoktatási reform
  • cypher: @pulendrákus: Kedves Pulendrákus! A határon túli magyarokkal szemben nincsenek előítéleteim. Azt... (2011.08.22. 20:46) Szavazati Jog

Linkblog

2010.08.24. 19:00 cypher

Miért nem fogok soha az LMP-re szavazni?

Címkék: politika zöld egely lmp

Furcsa dolog ez. Ha megpróbálnám felsorolni, hogy mik is azok az értékek, amiket fontosnak tartok, valószínűleg az LMP lenne az a párt, aminek az elképzelései legközelebb állnak az enyémhez. Sőt: kitöltöttem a Progresszív Intézet hopnlapján lévő tesztet, és majdnem pont az LMP mellé rakott a térképen.

De sajnos ez nem elég. Az ember gyakran nem valakire/valamire szavaz, hanem valaki/valami ellen. Minden politikai pártnak vannak olyan vonásai, amik nem szimpatikusak. A kérdés az, hogy ez az ellenszenv mennyire erős. Van egy küszöb, ami fölött akkor sem tudok tiszta szívvel az adott pártra szavazni, ha más szempontból szimpatikus lenne.

Az LMP liberális párt. Eddig jó. A vezetők többsége új arc, akik kimaradtak az elmúlt évek sárdobálásaiból. Ez is jó. A párt tagjai és szavazóik is aránylag fiatalok. Még mindig jó. Lazábbak, mint a többiek. Ez is jó. Távol állnak a nemzeti radikálisoktól. NAGYON JÓ! Új politikai erőről van szó, ami reális alternatívát jelenthet azoknak, akik nem akarnak a régi, ellenszenves pártokra szavazni. Eddig minden jó.

A gond a legfontosabb dologgal van: az LMP alapvetően zöld pártként definiálja magát. Na ez az, ahol a probléma kezdődik.

Nem mintha bármi bajom lenne a környezetvédelemmel. Sőt! Kimondottan fontos, hogy odafigyeljünk a környezetre és olyan technológiákat használjunk, amik a lehető legkevesebb kárt okozzák. Hasznosítsuk újra, amit csak lehet! Spóroljunk az energiával! Tegyük meg, amit csak lehet a globális felmelegedés ellen. Erre nem csak a minket körülvevő élővilág érdekében van szükség: a környezetszennyezéssel saját magunknak okozunk problémákat, amik kezelése hosszabb távon sokkal többe kerülhet, mintha odafigyeltünk volna a környezetvédelemre.

A baj az, hogy a legtöbb környezetvédő nem ért ahhoz, amiről beszél. Többségük nem szakember. Elvétve talál köztük az ember egy-egy biológust, ökológust, fizikust vagy vegyészt. Az aktivisták között legnagyobb számban újságírók, politikusok, jogászok, szociológusok, közgazdászok és más hasonszőrű emberek vannak, akik a Discovery Channel-ből és a National Geographic-ból merítik ismereteiket. Ez persze nem tartja vissza őket attól, hogy bármely szakmai kérdéshez hozzászóljanak.

Nekem az a hír döntötte el véglegesen, hogy soha nem fogok az LMP-re szavazni, mely szerint Budakeszin Egely György az Ő színeikben indul az önkormányzati képviselőségért.

Aki nem ismerné Egely úr munkásságát, az interneten rengeteg olyan „találmányára” bukkanhat, amiről már középiskolás fizikatudással is könnyedén belátható, hogy sültbaromság. Van itt kérem vitalitásmérőtől kezdve nullponti energia kicsatolón keresztül a perpetuum mobiléig minden.

Zseniális feltalálónk persze tudja a megoldást a globális felmelegedésre is. :) Állítása szerint készített egy olyan szerkezetet, ami képes a kipufogón kijövő széndioxidot szénre és oxigénre bontani. Jól hangzik, nem? (Arról, hogy az ehhez szükséges energiát honnan veszi, nem szól a fáma.) LMP-s barátaink persze ez nagyon tetszene. Sajnos egyiküknek sincsenek olyan szintű természettudományos ismeretei, hogy felfogják, mekkora baromságról is van szó. De még annyi eszük se, hogy megkérdezzenek róla valakit, aki ért hozzá.

Túl azon, hogy elvből nem szavazok olyanra, aki komolyan veszi Egelyt, van itt egy nagyobb gond is. Tényleg jó lenne olyanokra bízni az ország (vagy akár csak egy önkormányzat) ügyeit, akik bedőlnek egy ennyire nyilvánvaló átverésnek?

Nem csak az a baj, hogy nem tudják maguktól, hogy ez a dolog egy humbug (bár illene…). Egy felelős vezetőtől azt várná az ember, hogy olyan kérdésekben, amikkel kapcsolatban nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel, igénybe veszi az adott terület szakértőinek segítségét. Na ez az, amit az LMP-sek nem tettek meg.

Mi lesz itt, ha ezek egyszer netán döntési pozícióba kerülnek? Hogy döntik el, hogy az egészségügyben mire van szükség? Hogyan írnak törvényeket? Hogyan készítenek költségvetést? Ott már egy kicsit többre van szükség annál, hogy „jól hangzik”

Az, hogy zöldek, önmagában még nem kizáró tényező. Sőt! Lehetne ezt jól, értelmesen is csinálni. Sajnos, amit eddig láttunk nem ebbe az irányba mutat. Nagyon úgy néz ki, hogy ők is a hülye zöldek közé tartoznak, akik semmihez sem értenek, de mindenbe beleszólnak.

Kár.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cypher.blog.hu/api/trackback/id/tr312244560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.09.10. 23:19:16

am nekem az a röhejes, amikor valaki azt mondja, hogy ő környezetvédő, de közben meg eszik húst

komolyan, akkor inkább dobálja szerteszét a szemetet, azzal sokkal kevesebb kárt okoz a világban

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.09.10. 23:20:04

miért lennének egely ötletei sültbaromságok?
van valami bizonyítékod, vagy csak mocskolódsz, érvek nélkül?

cypher · http://cypher.blog.hu 2010.09.13. 17:22:50

@wmiki:
Nekem személy szerint az SZDSZ-szel semmi bajom nem volt. Az LMP-vel van.

A húsevés meg a KÖRNYEZETvédelem közötti ellentmondás csak a sötétzöldek fejében magától értetődő. Azok az állatok amiket én megeszek soha nem éltek a természetben: egy nagy tenyésztelepen születtek és éltek végül pedig egy húsüzemben haltak meg. A környezethez leginkább annyi közük volt, hogy a tartásuk és feldolgozásuk során keletkező hulladékok problémákat okozhatnak vadon élő társaiknak.

Szerintem Te kevered az állatvédelmet a környezetvédelemmel.
süti beállítások módosítása